Debreceni Szakképzési Centrum

2015. július 1-ével Hajdú-Bihar megyében két szakképzési centrum jött létre. A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum, és a Debreceni Szakképzési Centrum.

Létrehozásuknak célja az iskolarendszerű szakképzés és a gazdaság igényeinek összehangolása, a duális képzés kiterjesztése, a szakképzés megújítása, minőségének, hatékonyságának növelése. Ezen változások következtében a szakképzésben hosszú ideje mutatkozó összetett problémát szeretnék orvosolni.

A Debreceni Szakképzési Centrum fő tevékenysége a szakképzéssel, felnőttoktatással és felnőttképzéssel kapcsolatos feladatok szakmai irányítása. A Debreceni Szakképzési Centrum önálló költségvetési szervként működő, saját OM azonosítóval rendelkező köznevelési intézmény, melynek vezetői a kancellár és a főigazgató.

Jelenleg az alábbi szakképző intézmények tartoznak a Debreceni Szakképzési Centrumhoz:

 • Debreceni SZC Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
 • Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum
 • Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum
 • Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum
 • Debreceni SZC Irinyi János Technikum
 • Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
 • Debreceni SZC Kreatív Technikum
 • Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum
 • Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum
 • Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola
 • Debreceni SZC Vegyipari Technikum

A Debreceni Szakképzési Centrum célja, hogy növekedjen a modern termelésbe bevonható, jól képzett, megbízható, széles körű alapismeretekkel rendelkezők szakképzett munkaerő létszáma, mely javíthatja a nemzetgazdasági és a foglalkoztatási adatokat, valamint erősítheti Debrecen stratégiai helyzetét a vállalkozók és befektetők körében.

Ebben a szervezeti méretben a szakképzési centrum mérete lehetővé teszi a munkaerő piaci igényekre történő reagálást, a szakmaszerkezet összehangolását, optimalizálását, melyhez természetesen elengedhetetlen a szoros együttműködés a szakképzők és gazdasági szereplők között már az oktatás, képzés ideje alatt is.

A szakképzési centrum és szakképző intézmények nem elkülönülten működnek, hanem szoros kapcsolatban vannak a Debrecen Megye Jogú Város Önkormányzatával, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával, illetve a térség vállalkozásaival.

A Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben a tanulók 22 ágazatot érintő 22 szakmacsoporthoz tartozó szakképzésben vehetnek részt.

Elérhetőség:

Hivatalos megnevezés: Debreceni Szakképzési Centrum
Cím: 4030 Debrecen, Fokos utca 12.
Postacím: 4030 Debrecen, Fokos utca 12.
Telefon: +36/52/437-311
Honlap:  http://www.dszc.hu
E-mail: dszc@dszc.hu
OM azonosító: 203033
Hálózati kapcsolattartók: Tirpák Zsolt, Horváth-Zelei Attila