Debreceni Szakképzési Centrum

2015. július 1-ével Hajdú-Bihar megyében két szakképzési centrum jött létre. A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum, és a Debreceni Szakképzési Centrum.

Létrehozásuknak célja az iskolarendszerű szakképzés és a gazdaság igényeinek összehangolása, a duális képzés kiterjesztése, a szakképzés megújítása, minőségének, hatékonyságának növelése. Ezen változások következtében a szakképzésben hosszú ideje mutatkozó összetett problémát szeretnék orvosolni.

A korábban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában lévő Debrecenben működő tizenkét szakképző iskola fenntartói joga átkerült a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, mely intézmények a Debreceni Szakképzési Centrumba szerveződtek.

A Debreceni Szakképzési Centrum fő tevékenysége a szakképzéssel, felnőttoktatással és felnőttképzéssel kapcsolatos feladatok szakmai irányítása. A Debreceni Szakképzési Centrum önálló költségvetési szervként működő, saját OM azonosítóval rendelkező köznevelési intézmény, melynek vezetője a főigazgató. A Debreceni Szakképzési Centrum köré szerveződő iskolák pedig a gyakorlatban tagintézményként funkcionálnak, melyeket a tagintézmény-vezetők irányítanak. A Debreceni Szakképzési Centrumhoz az intézmények átadás-átvétele során 9000 tanuló és 997 dolgozó került át.

Jelenleg az alábbi iskolák tartoznak a Debreceni Szakképzési Centrumhoz:

 • Debreceni SZC Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma
 • Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma
 • Debreceni SZC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziuma
 • Debreceni SZC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája
 • Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma
 • Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma
 • Debreceni SZC Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája
 • Debreceni SZC Vegyipari Szakgimnáziuma

A Debreceni Szakképzési Centrum célja, hogy növekedjen a modern termelésbe bevonható, jól képzett, megbízható, széles körű alapismeretekkel rendelkezők szakképzett munkaerő létszáma, mely javíthatja a nemzetgazdasági és a foglalkoztatási adatokat, valamint erősítheti Debrecen stratégiai helyzetét a vállalkozók és befektetők körében.

Ebben a szervezeti méretben a szakképzési centrum mérete lehetővé teszi a munkaerő piaci igényekre történő reagálást, a szakmaszerkezet összehangolását, optimalizálását, melyhez természetesen elengedhetetlen a szoros együttműködés a szakképzők és gazdasági szereplők között már az oktatás, képzés ideje alatt is.

A szakképzési centrum és tagintézményei nem elkülönülten működnek, hanem szoros kapcsolatban vannak a Debrecen Megye Jogú Város Önkormányzatával, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával, illetve a térség vállalkozásaival.

A Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben a tanulók 22 ágazatot érintő 22 szakmacsoporthoz tartozó szakképzésben vehetnek részt.

Elérhetőség:

Hivatalos megnevezés: Debreceni Szakképzési Centrum
Cím: 4030 Debrecen, Fokos utca 12.
Postacím: 4030 Debrecen, Fokos utca 12.
Telefon: +36/52/437-311
Honlap:  http://www.dszc.hu
E-mail: dszc@dszc.hu
OM azonosító: 203033
Hálózati kapcsolattartók: Tirpák Zsolt, Horváth-Zelei Attila