Tatabányai Szakképzési Centrum

Az intézmény típusa

A Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásában 14 tagintézménnyel működő, többcélú, önálló költségvetéssel rendelkező köznevelési intézmény.

Alapfeladatok

  • Technikumi és szakgimnáziumi képzés (érettségire felkészítő oktatás és érettségire épülő szakképzés)
  • Szakképző iskolai képzés (alapfokú végzettségre épülő szakképzés)
  • Kollégiumi ellátás

Tagintézmények, szakmacsoportok

A Tatabányai Szakképzési Centrum Komárom-Esztergom megye állami szakképzésének egészét szervezi-irányítja, az intézmények az államilag elismert szakképesítések jelentős részét oktatják.

Több intézmény székhelyéül szolgáló három település - Tatabánya, Tata, Komárom - mellet fut a Budapest-Bécs vasútvonal, valamint az Európa keleti és nyugati területeit összekötő E 60
(M 1) autópálya. A belső közúti és vasúti szállítási lehetőségek ezekhez csatlakoztatják a megye további településeit. Nem véletlen, hogy számos intézményben oktatják a közlekedéssel, szállítmányozással, logisztikával összefüggő szakmákat.

A megye kedvező földrajzi fekvésének, közlekedési lehetőségeinek és szakképzett munkavállalóinak köszönhetően számos nemzetközi és hazai nagyvállalat települt ide, amelyekkel partneri együttműködést tudtunk kialakítani a szakképzésben. Ilyenek például a Delphi Connection Systems Hungary Kft., a Güntner-Tata Hűtőtechnikai Kft., U-Shin Europe Kft., Borgwarner Turbo Systems Kft., FRIMO Hungary Kft., HARTMANN HUNGARY Kft., Sanmina - SCI Magyarország Kft., Otto Fuchs Hungary Kft., Grundfos Magyarország Gyártó Kft., Coloplast Hungary Kft., Samsung Chemical Magyarország Kft. stb.

A Gépészet, Elektrotechnika-elektronika és Vegyipar szakmacsoportos képzések a Tatabányai Szakképzési Centrum képzési kínálatának jelentős részét képezik.

A képzések tárgyi feltételei megfelelőek, annak köszönhetően, hogy a térség önkormányzatai időben felismerték: a gazdasági prosperitást csak korszerű szakképzésre lehet alapozni. Ezen kívül európai uniós támogatásokat is sikerült a szakképzés fejlesztésére fordítani. A harmadik forrást az iparvállalatokkal, illetve a felsőoktatás szereplőivel történő kapcsolatfelvétel jelentette. Például a TSZC Bánki Donát-Péch Antal Technikuma és az EDUTUS Főiskola együttműködésének köszönhetően a szakközépiskolában 2014-ben iparilézer-laboratóriumot avattak.

Képzési formák

  • Iskolarendszerű képzés (államilag finanszírozott, alapfokú-, illetve középfokú végzettségre épülő nappali tagozatos képzés, legfeljebb 25 éves korig).
  • Iskolarendszerű felnőttképzés(oktatás) (államilag finanszírozott, elsősorban esti- vagy levelező tagozaton, 16 éves kortól).
  • Hagyományos felnőttképzés (tanfolyami képzés, amit európai uniós-, illetve állami projekt vagy a megrendelő vállalkozás finanszíroz).

Megbízott főigazgató: Meszes Balázs

Elérhetőségek

Hivatalos megnevezés: Tatabányai Szakképzési Centrum
Cím: 2800 Tatabánya Fő tér 4.
Posta cím: 2800 Tatabánya Fő tér 4.
Telefon:06-70/684-88-13
Honlap: www.tszc.hu
E-mail: titkarsag@tszc.hu
OM azonosító: 203064
Hálózati kapcsolattartók: Meszes Balázs, Jaczkóné Hermann Beáta