Gyulai Szakképzési Centrum

A Gyulai Szakképzési Centrum 2015. július 1-én kezdte meg működését.

Tagintézményeink: Gyulai SZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Orosháza, Gyulai SZC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Szarvas, Gyulai SZC Szigeti Endre Technikum és Szakképző Iskola Szeghalom, Gyulai SZC Ady Endre-Bay Zoltán Technikum és Szakképző Iskola Sarkad, Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Gyula, Gyulai SZC Dévaványai Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

A szakképzési intézményrendszer hatékonyabb, összehangoltabb működésének elősegítése mellett szorosabbá teszi az intézmények közötti kapcsolatot, továbbá gyorsabb és rugalmasabb reagálási lehetőséget biztosít a munkáltatói, gazdasági igények változására az új szakképzési törvény szellemében.

A 2020/21-es tanévtől a szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzési forma fokozatosan kivezetésre kerül, helyette a technikumi és szakképző iskolai képzések kerülnek bevezetésre.

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit, 5 éves képzési idejű első két évben szakmai ágazati képzés folyik majd, melyet ágazati alapvizsga követ. Ezt követően történik a szakmaválasztás. Az 5. év elvégzése után a tanuló egyszerre kap érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet. A képzésben résztvevő tanulók ösztöndíjat kapnak, melynek összege a tanulmányi eredménytől függ. A sikeres érettségi és szakmai bizonyítvány birtokában tanulóink egyszeri pályakezdési támogatásban részesülhetnek a vizsgaeredménytől függően. 

A szakképző iskola a szakmatanulásra irányul 3 éves képzési idővel. Az első évben iskolai keretek között ágazati ismereteket adó oktatás folyik, év végén ágazati alapvizsgát kell tenniük a dákoknak. A második és harmadik szakképző évfolyamon a közismereti órák száma csökken, míg a szakmai, gyakorlati órák száma emelkedik.

Elmondhatjuk tehát, hogy gyakorlatorientált képzést folytatunk, melyet vállalati, vállalkozói gazdasági környezetben valósítunk meg, hiszen ezeken az évfolyamokon duális képzés keretében szakképzési munkaszerződéssel járnak gyakorlatra diákjaink.

Előnyként említhetjük, hogy 9. évfolyam után még a technikummal átjárható a rendszer, így a pályaválasztás módosítható, amennyiben ugyanazon ágazatban kíván továbbtanulni a diák csak más iskolatípusban. Ösztöndíjat minden tanuló már 9. évfolyamtól kap, azonban a tanulmányi eredmény itt is befolyásolja a kapott összeget, minél jobban teljesít valaki, annál magasabb összegre számíthat.

A szakmaválasztás itt is 9. évfolyam után történik az ágazati alapvizsgát követően. A további szakmatanulás 10. és 11. évfolyamon duális gyakorlati képzés keretében valósul meg szintén vállalati, vállalkozói gazdasági környezetben. Az ösztöndíjat a 9. évfolyam elvégzését követően a gazdálkodó szervezettel kötött szakképzési munkaszerződés váltja fel. Sikeres szakmai bizonyítvány birtokában tanulóink itt is egyszeri nagyobb összegű pályakezdési támogatásban részesülhetnek a vizsgaeredménytől függően.

A felnőttoktatás keretein belül továbbra is lehetőséget biztosítunk a második ingyenes szakképesítés megszerzésére.

Felnőttképzésünkkel a gazdaság igényeihez rugalmasan igazodó, folytonosan bővülő képzéseket kínálunk piaci alapon mindazok számára, akik ezt a képzési formát választják.

Elérhetőség:

Hivatalos megnevezés: Gyulai Szakképzési Centrum
Cím: 5700 Gyula, Szent István u. 38
Posta cím:
Telefon: 66-561-420
Honlap: www.gyszc.hu
E-mail: titkarsag@gyszc.hu
OM azonosító:203069
Hálózati kapcsolattartók: Kovács Zsuzsanna, Mohai Tibor