Karcagi Szakképzési Centrum

A Karcagi Szakképzési Centrum többcélú köznevelési intézménye 2015. július 1-jén jött létre. A szakképzési centrum fő feladataként technikumi szakmai oktatást, szakképző iskolai szakmai oktatást, szakgimnáziumi nevelést-oktatást, és a többi gyermekkel, tanulóval együtt nevelhető, oktatható sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók iskolai nevelésétoktatását folytatja, de kollégiumi ellátást, továbbá nevelő és oktató munkához kapcsolódó, nem köznevelési tevékenységet is ellát. A szakképzési centrum az állami intézményfenntartó központtól átvett gimnáziumi intézményegységekben gimnáziumi nevelés-oktatás alapfeladatot is ellát.

A Centrum hat járás hét településén nyolc szakképző intézmény szakmai munkáját fogja össze, támogatja, koordinálja és lát el fenntartói feladatokat. A Centrum szakképző intézményei 29 feladat-ellátási helyen közel 3000 fő tanulót oktatnak. Az intézmények 2016 óta aktívan részt vesznek a felnőttek oktatásában, valamint a különböző munkaerő piaci felnőttképzésekben.

Szakképző intézmények:

  • Karcagi SZC Hámori András Technikum és Szakképző Iskola, 5350 Tiszafüred, Ady E. út 4.
  • Karcagi SZC Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, 5300 Karcag, Varró utca 8.
  • Karcagi SZC Nagy László Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, 5340 Kunhegyes Kossuth út 15.-17.
  • Karcagi SZC Kunszentmártoni Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, 5440 Kunszentmárton, Kossuth L. u. 37.
  • Karcagi SZC Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium, 5400 Mezőtúr, Dózsa György út 17.
  • Karcagi SZC Mezőtúri Szakképző Iskola és Kollégium, 5400 Mezőtúr, Földvári út 8.
  • Karcagi SZC Lábassy János Technikum és Szakképző Iskola, 5200 Törökszentmiklós, Almásy út 51.
  • Karcagi SZC Ványai Ambrus Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, 5420 Túrkeve, József A. u.23.

A technikumokban informatika, kereskedelem, gazdálkodás és menedzsment, turizmus-vendéglátás, specializált gép- és járműgyártás, villamosipar és elektronika, egészségügy, szépészet és szociális ágazatok működnek. Szakgimnáziumban pedagógia ágazat keretében pedagógiai munkatárs szakmára történik szakmai felkészítés.

Gimnáziumainkban az általános tantervű gimnáziumi képzés mellett emelt óraszámú oktatás folyik kommunikáció-média tantárgyból, illetve angol vagy német nyelvből.

A szakképző iskolákban 12 ágazatban az ágazati alapoktatásokat követően, a következő szakmajegyzék szerinti alapszakmákra folyik szakmai oktatás: villanyszerelő, ács, festő, mázoló, tapétázó, kőműves, szárazépítő, szigetelő, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, asztalos, CNC-programozó, gépi és CNC forgácsoló, hegesztő, épület- és szerkezetlakatos, ipari gépész, hentes és húskészítmény-készítő, divatszabó, mezőgazdasági gépész, gépjármű mechatronikus, kereskedelmi értékesítő, cukrász, szakács, pincér - vendégtéri szakember. A szakmát szerzőknek lehetőségük van a technikumban két év alatt érettségit szerezni nappali és esti munkarendek szerint.

Felnőttek oktatása 14 ágazatban folyik első sorban esti képzések formájában, csökkentett időtartamban. A szakképző intézmények képzési szerkezete rugalmasan alkalmazkodik a munkaerő-piaci, illetve a regionális keresleti igényekhez. A Centrum felnőttképzési tevékenységre vonatkozó engedéllyel is rendelkezik.

A Karcagi Szakképzési Centrum részeként működő szakképző intézmények nagy tapasztalattal rendelkeznek az iskolarendszerű szakképzés és a felnőttképzés területén, a tanulókkal és a képzésben résztvevőkkel módszertanilag jól képzett, szakmailag magasan kvalifikált oktatók foglalkoznak.

Elérhetőség:

Hivatalos megnevezés: Karcagi Szakképzési Centrum
Cím: 5300 Karcag, Dózsa Gy. út 29.
Postacím: 5300 Karcag, Dózsa Gy. út 29.
Telefon: +36/59/500-130
Honlap: https://karcagiszc.hu
E-mail: karcagiszc@karcagiszc.hu
OM azonosító: 203040
Hálózati kapcsolattartó: Pardi Sándor főigazgató

Hálózati tanácsadó: Moldován György főigazgató-helyettes