Mátészalkai Szakképzési Centrum

A Mátészalkai Szakképzési Centrum 2015. július 1.-én alakult, amely három járási székhely (Mátészalka, Nyírbátor és Nagykálló) öt szakképző intézményének összevonásával jött létre. Tagintézményeink a következők:

  • Mátészalkai SZC Gépészeti Technikum és Kollégium (Mátészalka)
  • Mátészalkai SZC Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Mátészalka)
  • Mátészalkai SZC Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Nyírbátor)
  • Mátészalkai SZC Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium (Nagykálló)
  • Mátészalkai SZC Kállay Rudolf Szakképző Iskola (Nagykálló)

Jelenleg 388 munkavállaló és 2467 nappali rendszerű oktatásban részt vevő tanuló felett gyakoroljuk a munkáltatói és tanulói jogviszonnyal összefüggő jogokat.

A Mátészalkai Szakképzési Centrum önálló központi költségvetési szerv, melynek szervezeti mérete biztosítja az átlátható gazdálkodást. Az önállósággal együtt járó felelősség szakmai teljesítményre és a bevételt eredményező tevékenységre ösztönzi a vezetőket és a munkatársakat A nappali rendszerű iskolai oktatást a centrum személyi, tárgyi feltételeire, valamint tudástőkéjére építve a helyi igények alapján hatékonyan egészíti ki az iskolarendszerű felnőttoktatási és a most induló iskolarendszeren kívüli felnőttképzési tevékenység.

A Centrum és tagintézményei nem elkülönülten működnek, hanem az adott térségben szoros kapcsolatot ápol a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve a helyi önkormányzatokkal, valamint a területén működő vállalkozásokkal.

A Mátészalkai Szakképzési Centrum alapvető feladata, hogy kiszolgálja a térség munkaerő-piaci igényeit és hozzájáruljon a munkaerő-piac kereslete kínálata egyensúlyának megteremtéséhez. Ehhez természetesen elengedhetetlen a szoros együttműködés a szakképzők és gazdasági szereplők között már az oktatás, képzés ideje alatt is

Új lehetőség a szakképzésben, hogy az állam a 2015/2016. tanévtől már két szakképesítés megszerzését biztosítja ingyenesen az iskolai rendszerű szakképzésben, ezzel támogatva az elhelyezkedési esélyeket, a munkavégzés színvonalának emelését, a munkahelyek megtartását, az esetleges szakmaváltást. Ezen lehetőséget kihasználva több mint 550 hallgatót iskoláztunk be a 2019/2020-as tanév során másodszakmára, amely 20 %-os létszámnövekedést jelent a Centrum tanulói létszámában.

Az intézmény 174 alapszakma oktatására jogosult.

Elérhetőség:

Hivatalos megnevezés: Mátészalkai Szakképzési Centrum
Cím: 4700 Mátészalka, Kölcsey utca 12.
Postacím: 4700 Mátészalka, Kölcsey utca 12.
Telefon: +36/44/452-433
Honlap: http://www.mateszalkaiszc.hu
E-mail: mszcentrum@gmail.com
OM azonosító: 203059
Hálózati kapcsolattartók: Rostás János